27 December 2009 | By: shah

Air Suam Kurangkan Risiko Serangan Jantung?



Agak menyegatkan apabila minum air sejuk semasa menjamu selera. Tapi mengikut pakar kesihatan, air sejuk akan melikatkan minyak yang terkandung di dalam hidangan anda. Lalu ia akan melambatkan proses pencernaan. Juga gumpalan minyak ini akan bertindak balas dengan asid di dalam perut, sekaligus akan pecah dan diserap pula oleh enzim intestine dengan lebih cepat. Lama - kelamaan ia akan bertukar menjadi lemak dan apabila ia semakin banyak tergumpul terutamanya di bahagian saluran darah, arteri dan jantung, maka risiko untuk mendapat sakit jantung adalah lebih tinggi.



Justeru, masih belum terlambat untuk anda mengamalkan minum air suam atau panas selepas makan kerana ia membantu mempercepatkan minyak dari hidangan yang dimakan itu menjadi tidak berkumpul di dalam badan kita...

Selamat mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment