14 February 2011 | By: shah

KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING


Berbanding dengan susu lembu, susu kambing telah terbukti lebih berkhasiat dan mempunyai kelebihan dalam menyembuhkan dan mencegah penyakit.  Antaranya demam kuning, penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati, darah tinggi, sakit sendi, penyakit buah pinggang, batuk kering, penyakit saraf dan lemah batin.  Mengapa susu kambing dikatakan lebih berkhasiat?  Ia kaya dengan protein, enzim dan vitamin A.  Di samping itu, susu kambing juga mengandungi factor anti antritis (inflamasi sendi) dan anti barah.  Malah pakar-pakar kesihatan turut mengakui susu kambing turut boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah, insomnia dan ulser.  Susu kambing mudah dihadamkan kerana zarah lemaknya lebih kecil.  Walaupun disimpan dalam suhu sejuk atau sejuk beku, kualitinya tetap takkan berubah.

0 comments:

Post a Comment