08 February 2011 | By: shah

PETAI MENGURANGKAN DIABETES & DARAH TINGGI???

Pasti ramai di antara anda menggemari petai sama ada dijadikan ulam atau pun perencah tambahan di dalam masakan seperti sambal tumis.  Walau pun ada juga yang tidak menyenangi baunya tetapi petai atau nama saintifiknya ‘Parkia Speciosa Hassk’ mempunyai magis tersendiri yang diperakui di dalam bidang perubatan khususnya tradisional.  Terdapat banyak vitamin dan garam galian pada petai.  Tahukah anda, di dalam 100 gram petai, mengandungi tenaga sebanyak 120 kalori, kalsium 126mg, besi 3.4mg, Vitamin B 0.2mg, Vitamin C 32.7mg, protein10g, karbohidrat 16g, gentian 1.5g, lembapan 1.9g dan lemak 1.8g.  Selain itu, petai juga mengandungi fosforus, zat besi, Vitamin A, Vitamin B2 dan Naisin.  Ini bermakna, dengan memakan petai, ia bagus untuk kesihatan seseorang itu, malah khasiatnya dipercayai mampu mengurangkan penyakit kencing manis dan darah tinggi.

0 comments:

Post a Comment